A Tolsztoj Társaság programjai

2021

A Tolsztoj Társaság koszorút helyezett el a szovjet katonai parcellában

2021. szeptember 10-én Szűcs Olga, a Tolsztoj Társaság elnöke elhelyezte a Társaság koszorúját a Fiumei úti sírkert szovjet katonai parcellájában a nemrégiben megtalált huszonkét szovjet katona újratemetése alkalmából.

Program a III. Béla Gimnázium diákjai számára

2021. augusztus 31-én a Bajai III. Béla Gimnázium oroszul tanuló diákjai a Tolsztoj Társaság támogatásával magyar-orosz vonatkozású történelmi helyeket látogattak meg. 

Orosztanár továbbképzés

2021. június 4-én elkezdtük az akkreditált orosztanár továbbképzésünk idei tanfolyamát.
A hatvan órás továbbképzésnek a Lakiteleki Népfőiskola ad otthont.

Ingyenes tanulási lehetőség Oroszországban

Magyar egyetemisták számára ingyenes tanulásra van mód oroszországi egyetemeken.

A jelentkezési határidő: 2021. február 20.

Információ ezen a linken érhető el.

Orosztanár továbbképzési tanfolyam

2021. szeptember 3-4-5-én folytattuk akkreditált orosztanár továbbképzési tanfolyamunkat. A tanfolyamnak a Lakiteleki Népfőiskola ad otthont.

A 10. orosz-magyar műfordító tábor

2021. augusztus 23-29. között, immár tizedik alkalommal tartottuk meg az orosz-magyar műfordító táborunkat. A tábor oktatói között üdvözölhettük Jevgenyij Reznyicsenko urat, a Moszkvai Műfordító Intézet igazgatóját és két neves kollégáját.

Orosz-magyar műfordítói tábor

A Lakiteleki Népfőiskola a Tolsztoj Társaság, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány és a Magyar Írószövetség pályázatot hirdet orosz-magyar műfordítói táborban való részvételre. 

A részletek itt találhatók. A jelentkezési lap ezen a linken elérhető.

Abaj Kunanbajev kazah költő mellszobrának felavatása

2021. augusztus 26-án a Hungarikum Ligetben, a Lakiteleki Népfőiskola kertjében sor került Abaj Kunanbajev kazah költő mellszobrának felavatására. A szobor alkotója Roman Vaszil ungvári művész. A szobor avatásán a Tolsztoj Társaság is képviseltette magát.

Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov és Balogh Csaba külügyi államtitkár látogatása a Hungarikum Ligetben

2021. augusztus 27-én, a Műfordító táborunk idején, Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, az Oroszországi Föderáció Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete, valamint Balogh Csaba külügyi államtitkár látogatást tettek a Hungarikum Ligetben. A Nagykövet úr előadást tartott a Keleti Nyitás Kollégium résztvevőinek.

A Győzelem napja

Május 9-én a Győzelem napja alkalmából a Tolsztoj Társaság nevében virágcsokrot helyeztünk el a Pátyon nyugvó szovjet katonák közös sírjánál.

2020

Megjelent A kultúrpolitika alapjai

Aksziológiai megközelítés című,  a Moszkvai Állami Művészettörténeti Intézet és a Tolsztoj Társaság  2018 októberében közösen szervezett Kultúra-higiéniája konferenciánk előadásait tartalmazó kötet.

A kötet teljes anyaga az alábbi oldalon  tekinthető meg, illetve tölthető le:

 

http://sias.ru/publications/books/?ELEMENT_ID=7439

Könyvbemutató

Szűcs Olga szerkesztésében megjelent a Kultúra higiéniája konferenciasorozat tizedik konferenciájának Культура в цифровом обществе / Culture in Digital Society című, orosz-angol kétnyelvű kötete, amelyben neves orosz és magyar kutatók tanulmányai tárják fel a témát a kultúra különféle aspektusaiból.

Műfordítói tábor felhívás

A Lakiteleki Népfőiskola, a Tolsztoj Társaság, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány és a Magyar Írószövetség pályázatot hirdet orosz-magyar műfordítói táborban való részvételre.

Részletek

Jelentkezési lap

Irina Goloborogyko

 

Márciusban Irina Goloborogyko, a Taganrogi Állami Pedagógiai Egyetem tanára volt a vendégünk, és több nagy népszerűségnek örvendő előadást és mesterkurzust tartott az orosznyelv-oktatás innovatív módszereiről mind a Lakiteleki Népfőiskolán, mind pedig a Debreceni Egyetem Orosz Központjában. 

Lakiteleki műfordítói tábor

Kiemelkedő képességű egyetemisták részvételével november 5-8. között Lakiteleken megtartottuk az őszi műfordító táborunkat.

Műfordítói tábor

A Tolsztoj Társaság, a Lakiteleki Népfőiskola és a Magyar Írószövetség szervezésében 2020. augusztus 23-30. között immár kilencedik alkalommal rendeztük meg a Lakiteleki Népfőiskolán az Orosz-magyar műfordítói tábort. 

Beszámoló

Elbeszélések - elmélkedések

Megjelent Nyikolaj Mihajlovics Karamzin: Elbeszélések - elmélkedések című könyve. A művet Horváth Iván fordította. A kötet az Aposztróf Kiadó gondozásában, a Tolsztoj Társaság támogatásával jelent meg.

Tanártovábbképzés

Február végén befejeztük a nagy sikerű akkreditált orosztanár továbbképzésünk első csoportjával folytatott munkát. 

Orosz nyelvi vetélkedő

Immár kilencedik alkalommal, 2020. szeptember 26-27-én megtartottuk a középiskolások orosz nyelvi vetélkedőjét. A versengésnek a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont.  

Könyvbemutató

Goretity József szerkesztésében megjelent az Így írunk mi című könyv, amely az Oroszországban kiadott Как мы пишем című munkából ad bőséges válogatást, és kortárs orosz szerzők irodalomról, saját írói módszerükről szóló vallomásait tartalmazza. A kötet a Kairosz Kiadó gondozásában látott napvilágot.

Kettős tükörben

Goretity József – Okszana Jakimenko (szerk.): Kettős tükörben. Magyar irodalom oroszul – orosz irodalom magyarul. Műfordítások és kommentárok. Budapest, Kairosz Kiadó, 2019

Részletek

Ikon

Február 17-én Valerij Lepahin, az MTA doktora tartott orosz nyelvű előadást Икона в русской словесности 19-го века címmel.

2019

kulturahigieniaja.JPG

Kultúra higiéniája konferencia

Húsz oroszországi tudós részvételével októberben sor került a Kultúra higiéniája 10. jubileumi konferenciájára, melynek témája "Az ember a digitális korban" volt.

Lakiteleki_Népfőiskola.JPG

Magyar-orosz, orosz-magyar műfordító tábor

A nyár végén, a Lakiteleki Népfőiskolán, immár nyolcadik alkalommal bonyolítottuk le a magyar-orosz, orosz-magyar műfordító táborunkat. 

Moszkvai jutalomút

Augusztusban a középiskolai műveltségi vetélkedőnk 1. helyezett csoportja tanáruk kíséretében öt napos moszkvai jutalom úton vett részt. 

magyarnyelvoktatas.jpg

Magyar nyelv oktatása Oroszországban

Elindítottuk a magyar nyelv oktatását Oroszország egyik legnagyobb regionális egyetemén, a Taganrogi Állami Pedagógiai Egyetemen.

moszkva.JPG

Moszkvai műfordító tábor

Idén is, immár harmadik alkalommal tartottuk meg Moszkvában, a Magyar Kulturális Központban a műfordító táborunkat, amelyen a lekiteleki műfordító tábor legtehetségesebb hallgatói vehettek részt.  
 

muveltsegi vetelkedo.png

Műveltségi vetélkedő

2019. szeptember 22-23-án, a Lakiteleki Népfőiskolán immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg a középiskolásoknak szóló műveltségi vetélkedőnket

kozepiskola.jpg

Orosz nyelvi verseny

Mint minden évben, 2019-ben is megtartottuk a középiskolai diákok orosz nyelvi versenyét, amelyen több mint húsz hazai középiskola diákja vett részt.

kortarsorosz.JPG

Kortárs orosz irodalom

Híres oroszországi irodalmárok, írók és műkritikusok részvételével novemberben megtartottuk hagyományos kortárs irodalom konferenciánkat 

olga.png

Állami kitüntetés

Szűcs Olga, a Tolsztoj Társaság elnöke és Goretity József, a Tolsztoj Társaság alelnöke Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából a magyar-orosz kulturális kapcsolatok fejlesztésében végzett munkájukért 2019. augusztus 16-án Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesültek.