A Tolsztoj Társaság programjai

2021

Ingyenes tanulási lehetőség Oroszországban

Magyar egyetemisták számára ingyenes tanulásra van mód oroszországi egyetemeken.

A jelentkezési határidő: 2021. február 20.

Információ ezen a linken érhető el.

2020

Megjelent A kultúrpolitika alapjai

Aksziológiai megközelítés című,  a Moszkvai Állami Művészettörténeti Intézet és a Tolsztoj Társaság  2018 októberében közösen szervezett Kultúra-higiéniája konferenciánk előadásait tartalmazó kötet.

A kötet teljes anyaga az alábbi oldalon  tekinthető meg, illetve tölthető le:

 

http://sias.ru/publications/books/?ELEMENT_ID=7439

Könyvbemutató

Szűcs Olga szerkesztésében megjelent a Kultúra higiéniája konferenciasorozat tizedik konferenciájának Культура в цифровом обществе / Culture in Digital Society című, orosz-angol kétnyelvű kötete, amelyben neves orosz és magyar kutatók tanulmányai tárják fel a témát a kultúra különféle aspektusaiból.

Műfordítói tábor felhívás

A Lakiteleki Népfőiskola, a Tolsztoj Társaság, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány és a Magyar Írószövetség pályázatot hirdet orosz-magyar műfordítói táborban való részvételre.

Részletek

Jelentkezési lap

Irina Goloborogyko

 

Márciusban Irina Goloborogyko, a Taganrogi Állami Pedagógiai Egyetem tanára volt a vendégünk, és több nagy népszerűségnek örvendő előadást és mesterkurzust tartott az orosznyelv-oktatás innovatív módszereiről mind a Lakiteleki Népfőiskolán, mind pedig a Debreceni Egyetem Orosz Központjában. 

Lakiteleki műfordítói tábor

Kiemelkedő képességű egyetemisták részvételével november 5-8. között Lakiteleken megtartottuk az őszi műfordító táborunkat.

Műfordítói tábor

A Tolsztoj Társaság, a Lakiteleki Népfőiskola és a Magyar Írószövetség szervezésében 2020. augusztus 23-30. között immár kilencedik alkalommal rendeztük meg a Lakiteleki Népfőiskolán az Orosz-magyar műfordítói tábort. 

Beszámoló

Elbeszélések - elmélkedések

Megjelent Nyikolaj Mihajlovics Karamzin: Elbeszélések - elmélkedések című könyve. A művet Horváth Iván fordította. A kötet az Aposztróf Kiadó gondozásában, a Tolsztoj Társaság támogatásával jelent meg.

Tanártovábbképzés

Február végén befejeztük a nagy sikerű akkreditált orosztanár továbbképzésünk első csoportjával folytatott munkát. 

Orosz nyelvi vetélkedő

Immár kilencedik alkalommal, 2020. szeptember 26-27-én megtartottuk a középiskolások orosz nyelvi vetélkedőjét. A versengésnek a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont.  

Könyvbemutató

Goretity József szerkesztésében megjelent az Így írunk mi című könyv, amely az Oroszországban kiadott Как мы пишем című munkából ad bőséges válogatást, és kortárs orosz szerzők irodalomról, saját írói módszerükről szóló vallomásait tartalmazza. A kötet a Kairosz Kiadó gondozásában látott napvilágot.

Kettős tükörben

Goretity József – Okszana Jakimenko (szerk.): Kettős tükörben. Magyar irodalom oroszul – orosz irodalom magyarul. Műfordítások és kommentárok. Budapest, Kairosz Kiadó, 2019

Részletek

Ikon

Február 17-én Valerij Lepahin, az MTA doktora tartott orosz nyelvű előadást Икона в русской словесности 19-го века címmel

2019

Kultúra higiéniája konferencia

Húsz oroszországi tudós részvételével októberben sor került a Kultúra higiéniája 10. jubileumi konferenciájára, melynek témája "Az ember a digitális korban" volt.

Magyar-orosz, orosz-magyar műfordító tábor

A nyár végén, a Lakiteleki Népfőiskolán, immár nyolcadik alkalommal bonyolítottuk le a magyar-orosz, orosz-magyar műfordító táborunkat. 

Moszkvai jutalomút

Augusztusban a középiskolai műveltségi vetélkedőnk 1. helyezett csoportja tanáruk kíséretében öt napos moszkvai jutalom úton vett részt. 

Magyar nyelv oktatása Oroszországban

Elindítottuk a magyar nyelv oktatását Oroszország egyik legnagyobb regionális egyetemén, a Taganrogi Állami Pedagógiai Egyetemen.

Moszkvai műfordító tábor

Idén is, immár harmadik alkalommal tartottuk meg Moszkvában, a Magyar Kulturális Központban a műfordító táborunkat, amelyen a lekiteleki műfordító tábor legtehetségesebb hallgatói vehettek részt.  
 

Műveltségi vetélkedő

2019. szeptember 22-23-án, a Lakiteleki Népfőiskolán immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg a középiskolásoknak szóló műveltségi vetélkedőnket

Orosz nyelvi verseny

Mint minden évben, 2019-ben is megtartottuk a középiskolai diákok orosz nyelvi versenyét, amelyen több mint húsz hazai középiskola diákja vett részt.

Kortárs orosz irodalom

Híres oroszországi irodalmárok, írók és műkritikusok részvételével novemberben megtartottuk hagyományos kortárs irodalom konferenciánkat 

Állami kitüntetés

Szűcs Olga, a Tolsztoj Társaság elnöke és Goretity József, a Tolsztoj Társaság alelnöke Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából a magyar-orosz kulturális kapcsolatok fejlesztésében végzett munkájukért 2019. augusztus 16-án Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesültek.

Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület
Magyarország, Nemzetek Háza, Budapest, 1062 Bajza u. 54.

© 2020 Tolsztoj Társaság

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon